سعید اسدی بازخوان بخشهای نسل نو و چشمانداز جشنواره سی و دوم تئاتر فجر درباره روند سیاستهای جشنواره در بازخوانی و بازبینی آثار توضیح داد: به نظر می رسد در سالهایی که این نوع سیستم بازخوانی و انتخاب آثار از روی متون وجود داشته نقصها و کمبودهایش مشخص شده است. به این شکل که نمی توان تنها از روی یک متن نمایشی اثری را برای شرکت در جشنواره انتخاب کرد. معتقدم باید در این زمینه بازنگری صورت گیرد.
وی افزود: مسئله دیگر این است که تناسبی بین تعداد آثار شرکتکننده در یک بخش با تعداد کارهایی که قرار است در هر بخش مورد پذیرش قرار گیرد، وجود ندارد. به این صورت تعداد آثاری که انتخاب می شوند نسبت به حجم آثار پیشنهادی بسیار کمتر هستند.
اسدی درباره ملاکهای انتخاب آثار توضیح داد: امسال در دو بخش نسل نو و چشم انداز بازخوان ها حدود 700 نمایشنامه خواندند که کاری بسیار مشکل بود. هدف از معرفی آثار نهایی در بخش نسل نو این بود که هم به کسانی تا به حال کمتر فرصت تجربه داشتند و هم به هنرمندان حرفه ای تر که متونشان با اهداف جشنواره نزدیکی داشته فرصت حضور داده شود. در بخش چشم انداز نیز همین ملاک ها برای انتخاب و معرفی آثار مد نظر قرار داشت و تناسب در آثار ارائه شده چه از نظر مضمونی و کیفی و چه کمی مد نظر قرار گرفت.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: برای انتخاب آثار در این دو بخش بازخوانها بحث و تبادل نظر بسیاری با یکدیگر داشتند. تلاش شد در انتخاب آثار علاوه بر در نظر گرفتن ارزش های فرمی به اندیشه و تفکر پشت هر اثر هم توجه ویژه ای شود.
وی با انتقاد از برخورد برخی هنرمندان که آثارشان در جشنواره پذیرفته نمی شود، گفت: متاسفانه خشونت غریبی در جامعه تئاتری ما وجود دارد که البته بیشتر نمادین است نه فیزیکال. هنرمندان ما فکر می کنند باید برای احقاق حقشان از هر رفتار و برخوردی که می توانند استفاده کنند و مثلا به این نکته توجه نمی کنند که در بخش چشم انداز بازبین ها باید از بین 500 اثر تنها 12 یا 13 اثر را برای حضور در جشنواره معرفی می کردند.
اسدی یادآور شد: معتقدم باید یک گروهبندی حرفه ای وجود داشته باشد و به جای اینکه هر نفر به تنهایی متنی را برای اجرا پیشنهاد دهد یک گروه نمایشی آثاری را برای حضور در جشنواره معرفی کند. در نهایت جشنواره تئاتر فجر هم باید مانند دیگر فستیوال های معتبر جهانی برآیند آثار به صحنه رفته باشد نه اینکه سفارش تولید آثاری را برای حضور در جشنواره دهد.
وی عنوان کرد: داوران و بازخوان های ما هرچقدر هم منصف و صادق باشند باز هم عده ای از نتیجه کارشان ناراضی خواهند بود اما کنش هنرمندان ما باید منطقیتر باشد. هر کدام از هنرمندان ما اگر آثارشان در جشنواره های بین المللی پذیرفته نشود اعتراض نمی کنند اما همه خودشان را محق می دانند تا در جشنواره تئاتر فجر شرکت کنند. باید دید این حق از کجا می آید.
مدیر تالار مولوی در پایان صحبتهایش درباره روند بازسازی این تالار توضیح داد: فعلا تالار مولوی فعالیت خود را آغاز کرده است و نمایش "خشت خام" به کارگردانی احسان فلاحت پیشه نیز چند روزی است که اجرای خود را در سالن بزرگ مولوی آغاز کرده است و سالن کوچک مولوی هم مدتی است که میزبان اجراهای تئاتر است. قرار است در حین اجراها روند بازسازی نیز تکمیل شود. این تالار قطعا به جشنواره تئاتر فجر نمی رسد اما امیدوارم با بودجه ای که قرار است تزریق شود تعمیرات تالار مولوی تا پایان سال به پایان برسد تا این سالن بتواند مانند گذشته به روزهای اوجش باز گردد.
نظر شما